
Doktorat w zakresie zrównoważonego zarządzania zasobami rolnymi, leśnymi i żywnościowymi
Florence, Włochy
CZAS TRWANIA
3 Years
JĘZYKI
Język angielski
TEMPO
Pełny etat
TERMIN SKŁADANIA WNIOSKÓW
Termin składania wniosków
NAJWCZEŚNIEJSZA DATA ROZPOCZĘCIA
Zapytaj o najwcześniejszą datę rozpoczęcia
CZESNE
Zapytaj o opłaty za naukę
FORMACIE STUDIÓW
Mieszany
Wstęp
Doktorat program w zakresie zrównoważonego zarządzania leśnictwem rolniczym i zasobami żywnościowymi opiera się na wieloletnim doświadczeniu w badaniach i nauczaniu Wydziału Rolnictwa, Żywności, Środowiska i Leśnictwa (DAGRI) University of Florence . Doktorat to 3-letni okres nauki i badań w pełnym wymiarze godzin, oferujący studentom wiedzę naukową z zakresu ekonomiki rolnictwa i leśnictwa, planowania i monitorowania lasów, gospodarki leśnej, nauki o drewnie, inżynierii rolniczej i leśnej, nauk o żywności i technologii. Doktoranci zdobędą podejścia teoretyczne i metodologiczne potrzebne do budowania innowacji w planowaniu i zarządzaniu systemami rolniczymi, leśnymi i żywnościowymi, postrzeganymi jako złożone systemy społeczno-ekologiczne.
Rekrutacja
Stypendia i Finansowanie
Rada Naukowa każdego kierunku, na podstawie listy przyjętych studentów, ustala przydział stypendiów. Roczna wysokość stypendium wynosi 16.243,00 €, a wypłata odbywa się w odroczonych miesięcznych ratach (wypłata następuje w ostatni wolny od pracy dzień miesiąca).
Wysokość stypendium zwiększa się o 50% za dowolne dozwolone okresy pobytu za granicą w celach badawczych związanych z realizacją pracy dyplomowej, maksymalnie do 18 miesięcy.
Do tej kwoty należy dodać, na pierwszy, drugi i trzeci rok studiów, budżet na działalność badawczą we Włoszech i za granicą w wysokości 10% kwoty stypendium, na minimalną kwotę 4.872,90 €.
Stypendyści mają obowiązek zarejestrować się w INPS (Krajowym Instytucie Zabezpieczenia Społecznego).
Doktoranci przyjęci przez Radę Naukową na kolejny rok studiów otrzymają drogą mailową z Działu Doktorantów instrukcję zapisów.
Program
Doktorat Program zrównoważonego zarządzania zasobami rolniczymi, leśnymi i żywnościowymi obejmuje cztery programy nauczania:
Inżynieria Rolnicza i Leśna (IAF)
Program szkoleniowo-badawczy ma na celu doskonalenie umiejętności w zakresie hydrauliki rolniczej i interwencji bioinżynieryjnych, zarządzania zasobami wodnymi w warunkach niedoboru, oszczędzania wody w rolnictwie, mechanizacji rolnictwa, rolnictwa precyzyjnego, rolno-spożywczych łańcuchów dostaw, energetycznego wykorzystania biomasy, poprawy efektywności energetycznej w systemach agroleśnych, projektowaniu budynków wiejskich według innowacyjnych i zrównoważonych kryteriów, zrównoważonych materiałach budowlanych, monitorowaniu obszarów rolno-leśnych, mapowaniu cyfrowym, wykorzystaniu systemów informacji geograficznej w planowaniu obszarów wiejskich i zarządzaniu dziką fauną i florą
Nauka i technologia żywności (FS&T)
Program nauk o żywności i technologii oferuje doktorat. studentom możliwość zmierzenia się z szerokim obszarem zainteresowań badawczych w zakresie optymalizacji i innowacji żywności oraz przetwarzania żywności. Zrównoważony rozwój i zdrowie to główne filary, na których opiera się kształcenie badawcze naszych doktorantów.
Optymalizacja i kontrola procesów oraz preferencje konsumentów to główne obszary zainteresowań w kontekście produkcji i konsumpcji żywności i napojów.
Gospodarka leśna, planowanie i nauka o drewnie (EPFSL)
Celem jest przygotowanie studentów do samodzielnej pracy w oryginalnych badaniach i stypendium w następujących dziedzinach: teoretyczne i metodologiczne podejścia do zrównoważonej gospodarki leśnej; planowanie ochrony różnorodności biologicznej i poprawy usług ekosystemów leśnych; ocena jakościowa i ilościowa ekosystemów leśnych, w tym inwentaryzacja lasów, teledetekcja i modelowanie lasów; zrównoważone operacje leśne o niskim wpływie na środowisko; doskonalenie systemów i strategii ochrony przed pożarami lasów, w tym definiowanie modeli i map ryzyka; łańcuch dostaw drewna, w tym produkty z drewna; wykorzystanie drewna do wyrobów konstrukcyjnych i innowacyjnych; metodologia oceny i konserwacji historycznych i artystycznych zabytków drewnianych, w tym modelowanie metodą elementów skończonych.
Ekonomika wina i rozwój obszarów wiejskich (EVSR)
Działalność edukacyjno-badawcza koncentruje się na:
- Analiza efektywności sektora winiarskiego od środowiska osiedlowego po lokalny system rolno-spożywczy;
- analizę zagadnień rozwoju obszarów wiejskich, ze szczególnym uwzględnieniem narzędzi i metodologii umożliwiających zdefiniowanie i interpretację zintegrowanych modeli rozwoju lokalnego;
- Analiza zrównoważonego rozwoju i wielofunkcyjności w kontekście obszarów wiejskich, zarówno pod kątem konkurencyjnego rozwoju gospodarstw rolnych/osiedli, jak i ochrony jakości życia na tych terenach.
English Language Requirements
Potwierdź swoją znajomość języka angielskiego testem języka angielskiego Duolingo! DET to wygodny, szybki i niedrogi test online z języka angielskiego akceptowany przez ponad 4000 uniwersytetów (takich jak ten) na całym świecie.
Wymagania wstępne
Wykaż się zaangażowaniem i gotowością do osiągnięcia sukcesu w szkole biznesu, przystępując do egzaminu GMAT – najpopularniejszego egzaminu wstępnego, który sprawdza umiejętności krytycznego myślenia i rozumowania.
Pobierz mini quiz GMAT i zapoznaj się z pytaniami, które znajdziesz na egzaminie.