Keystone logo
UBC PRISM Lab

UBC PRISM Lab

UBC PRISM Lab

Wstęp

Zrozumienie i zarządzanie kosztami i korzyściami środowiskowymi i społecznymi działalności gospodarczej jest kluczowym wyzwaniem współczesnej epoki. Wyzwanie to stanowi zalążek szybko rozwijającej się dziedziny pomiaru i zarządzania zrównoważonym rozwojem.

Nowoczesne systemy żywnościowe łączą nas biofizycznie i społecznie. Są również kluczowymi współtwórcami wielu naszych najbardziej palących problemów związanych ze zrównoważonym rozwojem, od lokalnych po globalne.

Laboratorium Food Systems Priority Research for Integrated Sustainability Management (PRISM), zlokalizowane na kampusie Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Okanagan, jest centrum przekrojowych badań na skrzyżowaniu pomiarów i zarządzania zrównoważonym rozwojem żywności.

Pomiar i zarządzanie zrównoważonym rozwojem żywności

Myślenie o cyklu życia
Myślenie o cyklu życia odnosi się do metod pomiaru i zarządzania zrównoważonym rozwojem, które uwzględniają wszystkie istotne interakcje w łańcuchu dostaw związane z produktem, usługą, działalnością lub podmiotem. Według Klöpffera (2003) „Myślenie o cyklu życia jest warunkiem wstępnym każdej rzetelnej oceny zrównoważonego rozwoju. Nie ma żadnego sensu ulepszanie jednej części systemu w jednym kraju lub na jednym etapie cyklu życia, jeśli to „ulepszenie” ma negatywne konsekwencje dla innych części systemu, które mogą przeważać nad osiągniętymi korzyściami”. Innymi słowy, myślenie o cyklu życia jest niezbędne do zrozumienia i zapobiegania niezamierzonemu przenoszeniu obciążeń, czy to między różnymi rodzajami wpływu na zrównoważony rozwój, między różnymi etapami łańcucha dostaw lub interesariuszami, które mogą wystąpić w wyniku naszych decyzji zarządczych. Myślenie i narzędzia związane z cyklem życia stały się podstawą nauki o zrównoważonym rozwoju.

Systemy żywnościowe w kontekście
Nowoczesne systemy żywnościowe odgrywają kluczową rolę w określaniu wyników zrównoważonego rozwoju na wielu skalach. Obejmuje to nasze wspólne zapotrzebowanie na zasoby, presję środowiskową związaną z bioróżnorodnością, emisje odpadów do powietrza, gleby i wody oraz korzyści i koszty społeczno-gospodarcze. Przewidywany wzrost produkcji żywności, zmieniające się wzorce produkcji i konsumpcji, zwiększona konkurencja o zasoby ziemi, wody i energii, rozwój technologiczny oraz niestabilność społeczna i środowiskowa przecinają się, tworząc poważne wyzwania i możliwości. Zrozumienie i zarządzanie systemami produkcji żywności, które często są wspierane przez łańcuchy dostaw, które obejmują wiele granic, ekosystemów i społeczeństw, w celu sprostania tym wyzwaniom i wykorzystania pojawiających się możliwości, wymaga perspektyw i narzędzi o proporcjonalnym zakresie.

Obecne badania
Badania w laboratorium Food Systems PRISM wykorzystują myślenie i narzędzia dotyczące cyklu życia do badania i rozwiązywania palących problemów na styku żywności, ekologii i społeczeństwa. Obecne prace skupiają się w szczególności na kwestiach zrównoważonego rozwoju, istotnych dla kanadyjskiego przemysłu jajczarskiego i szerzej dla kanadyjskiego sektora spożywczego.

Zainteresowany pracą w Food Systems PRISM Lab?

Czy jesteś zmotywowany, z natury ciekawy i wysoce zdyscyplinowany? Czy chcesz doskonalić swoje umiejętności badawcze i wiedzę? Czy jesteś bardzo zainteresowany kwestiami zrównoważonego rozwoju systemu żywnościowego? Czy chcesz i jesteś w stanie krytycznie przeanalizować własne założenia oraz rzucić wyzwanie i zostać zakwestionowanym w środowisku szacunku, współpracy i eksploracji? Czy perspektywa życia, pracy i zabawy w pięknej dolinie Okanagan w zachodniej Kanadzie pasuje do twoich aspiracji związanych ze stylem życia? Jeśli tak, laboratorium Food Systems PRISM na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej może być dla Ciebie dobrym rozwiązaniem.

Nie należy lekceważyć decyzji o ubieganiu się o studia magisterskie. Studia podyplomowe to dużo pracy. Może to być również bardzo satysfakcjonujące, pod warunkiem, że naprawdę interesujesz się badaniami, które podejmujesz i jesteś zaangażowany w sukces. Z mojego doświadczenia wynika, że następujące atrybuty są wiarygodnymi predyktorami sukcesu jako absolwent.

  • Spryt – o czym świadczą silne osiągnięcia akademickie
  • Ciekawość - autentyczne zainteresowanie badaniami i eksploracją
  • Kreatywność – umiejętność identyfikowania interesujących/ważnych pytań badawczych, formułowania innowacyjnych i rygorystycznych metod badawczych oraz syntezy i budowania na podstawie teorii, metod, koncepcji i informacji z odpowiednich dziedzin dyscyplinarnych i interdyscyplinarnych
  • Krytyczność – umiejętność stosowania logiki i rygoru w rozróżnianiu źródeł informacji, argumentów, metod itp.
  • Umiejętności komunikacyjne – umiejętność jasnego i zwięzłego komunikowania się (w szczególności w formie pisemnej)
  • Zaangażowanie – połączenie cech osobistych i umiejętności miękkich, w tym ambicji, motywacji, dyscypliny i profesjonalizmu

Lokalizacje

  • Kelowna

    EME Building Room 2121-1137 Alumni Avenue, V1V 1V7, Kelowna

    pytania