Międzynarodowy doktorat z inżynierii żywności i biotechnologii
Free University of Bozen-Bolzano
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Bolzano, Włochy
Języki
Język angielski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
3 years
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 180 / per year *
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Oct 2024
* czesne: 163,50 € rocznie
Wstęp
Celem tego międzynarodowego doktoratu Program ma na celu wyszkolenie nowej generacji światowej sławy naukowców w zakresie stosowania podejść inżynierii i biotechnologii do przetwórstwa spożywczego, dając im możliwość transferu i wymiany wiedzy z krajowymi i międzynarodowymi ośrodkami badawczymi i branżami.
Opis kursu
Trzyletni program koncentruje się głównie na badaniach dotyczących produkcji, przygotowania i zarządzania żywnością pierwotną, a także walidacji procesów żywnościowych oraz stosowania technik omicznych do kondycjonowania i charakteryzowania przetwórstwa spożywczego i produktów spożywczych, ze szczególnym naciskiem na na sfermentowanej żywności. Główne cechy doktoratu są interdyscyplinarnym podejściem naukowym i udziałem naukowców o międzynarodowej renomie w Komitecie Naukowym.
Jeśli masz doskonałe wyniki w szkolnictwie wyższym, ten doktorat. pozwoli ci kontynuować karierę akademicką w stymulującym, wielojęzycznym środowisku z innymi badaczami z różnych środowisk kulturowych i językowych. Podczas kursu zdobędziesz kompetencje wymagane do prowadzenia innowacyjnych i rygorystycznie metodycznych i zaawansowanych projektów badawczych. W tym celu będziesz musiał zaprojektować oryginalny projekt badawczy pod nadzorem włoskiego i / lub zagranicznego wykładowcy, spędzić co najmniej sześć miesięcy w renomowanym zagranicznym centrum badawczym i jednocześnie rozwinąć umiejętność pracy zarówno niezależnie i w zespole.
Ten międzynarodowy doktorat otwiera kilka możliwości kariery . Po uzyskaniu doktoratu będziesz mógł kontynuować działalność badawczą w środowisku akademickim, w publicznych lub prywatnych ośrodkach badawczych, w wiodących gałęziach przemysłu spożywczego lub jako konsultant biznesowy w określonych obszarach badawczych programu.
Na pierwszy rzut oka
- Czas trwania kursu: 3 lata
- Kursy będą prowadzone w języku angielskim
- Dostępne miejsca: 10 ze stypendium 2 bez stypendium
- Kampus: Bozen-Bolzano
- Czesne: 163,50 € rocznie
Struktura kursu
Doktorat obejmuje obszary badawcze przetwórstwa spożywczego jako jeden z kierunków wydziału. Inżynieria i biotechnologia to wysokoprzepustowe podejścia do nauki o przetwarzaniu żywności. Po przyjęciu do programu po publicznej procedurze selekcji będziesz musiał zaprojektować projekt badawczy i napisać prospekt emisyjny ze swoim przełożonym, w tym cel projektu i kroki niezbędne do jego realizacji. Czasami będziesz musiał zaktualizować kroki w celu uwzględnienia postępu Twojej pracy i najnowszych osiągnięć w dziedzinie badań.
Pobyt przez co najmniej sześć miesięcy w zagranicznym centrum badawczym jest obowiązkowy i będziesz musiał opublikować lub zgłosić do publikacji co najmniej trzy artykuły w międzynarodowych czasopismach recenzowanych . Podczas trzyletniego programu będziesz również musiał regularnie uczestniczyć w zajęciach i seminariach specjalnie zaprojektowanych dla doktorantów. studenci
Etapy doktora
Doktorat Program składa się z pięciu etapów, które kończą się odpowiednio po 2, 6, 12, 24 i 36 miesiącach.
- Podczas pierwszego etapu zdefiniujesz swój plan badań, a także przygotujesz projekt prospektu.
- Podczas etapu 2 zdefiniujesz swój projekt badawczy bardziej szczegółowo w oparciu o stosowną literaturę.
- Podczas etapu 3 rozpoczniesz pracę w laboratorium, stosując podejście zdefiniowane dla twojego projektu.
- Podczas etapu 4 będziesz kontynuował swoje badania, planujesz swój pobyt za granicą i oczekuje się, że zaczniesz przygotowywać manuskrypty do publikacji w recenzowanych czasopismach.
- Podczas ostatniego etapu - etapu 5 - ukończysz projekt badawczy, publikację rękopisów i pracę doktorską.
Praca w terenie za granicą
W ciągu trzech lat pracy doktorskiej program, będziesz musiał zaangażować się w swój projekt badawczy w pełnym wymiarze godzin. Pobyt w renomowanym zagranicznym centrum badawczym przez co najmniej 6 miesięcy jest obowiązkowy. Będzie to okazja do zróżnicowania doświadczeń związanych z nauką poprzez prowadzenie badań w wysoce stymulujących i konkurencyjnych kontekstach, wymianę pomysłów z innymi badaczami, a tym samym nawiązywanie kontaktów z międzynarodowymi kolegami.
Podanie
Aby zostać przyjętym na doktorat program, musisz wcześniej uzyskać 300 punktów ECTS (tj. licencjat i magister) i mieć odpowiednie wykształcenie akademickie, odpowiednie zaplecze kulturowe lub odpowiednie doświadczenie zawodowe związane z ukierunkowaniem doktoratu. program. Będziesz musiał potwierdzić swoją znajomość języka angielskiego na poziomie B2 i zostać uznanym za kwalifikowalnego podczas publicznej procedury selekcji.
Rekrutacja
Program
Doktorat obejmuje obszary badawcze przetwórstwa spożywczego jako jeden z głównych zainteresowań wydziału. Inżynieria i biotechnologia to wysokowydajne podejścia do nauki o przetwarzaniu żywności. Po przyjęciu do programu po publicznej procedurze selekcji będziesz musiał zaprojektować projekt badawczy i napisać wraz ze swoim promotorem prospekt emisyjny , zawierający cel projektu i kroki niezbędne do jego realizacji. Czasami będziesz musiał zaktualizować kroki, biorąc pod uwagę postęp swojej pracy i najnowsze osiągnięcia w Twojej dziedzinie badawczej.
Pobyt przez co najmniej sześć miesięcy w zagranicznym centrum badawczym jest obowiązkowy i będziesz musiał opublikować lub zgłosić do publikacji co najmniej trzy artykuły w międzynarodowych czasopismach recenzowanych . Podczas trzyletniego programu będziesz również musiał regularnie uczestniczyć w zajęciach i seminariach specjalnie zaprojektowanych dla doktorantów. studenci
Etapy doktora
Doktorat Program składa się z pięciu etapów, które kończą się odpowiednio po 2, 6, 12, 24 i 36 miesiącach.
- Na pierwszym etapie zdefiniujesz swój plan badawczy, przygotujesz także projekt prospektu emisyjnego.
- Podczas etapu 2 zdefiniujesz swój projekt badawczy bardziej szczegółowo w oparciu o stosowną literaturę.
- Na etapie 3 rozpoczniesz pracę w laboratorium, stosując podejście zdefiniowane dla Twojego projektu.
- Podczas etapu 4 będziesz kontynuował swoje badania, planujesz swój pobyt za granicą i oczekuje się, że zaczniesz przygotowywać manuskrypty do publikacji w recenzowanych czasopismach.
- Podczas ostatniego etapu - etapu 5 - ukończysz projekt badawczy, publikację rękopisów i pracę doktorską.
1 semestr
Teoria metody naukowej
1 semestr
Podejścia chemometryczne do badania chemicznych i sensorycznych markerów przetwarzania żywności
1 semestr
Materiały i czujniki dla inżynierii żywności i biotechnologii
1 semestr
Oś żywność-człowiek: mikrobiom jelitowy
Semestr 2
Podejścia metaomiczne do badania fermentacji żywności
Semestr 1-2
Zajęcia fakultatywne dla trzeciego roku
Semestr 1-2
Seminarium kończące rok II - wstęp na III rok
Semestr 1-2
Zajęcia fakultatywne drugi rok
Semestr 1-2
Działalność naukowa III rok - dopuszczenie do egzaminu końcowego
Semestr 1-2
Zajęcia fakultatywne 1. rok
Semestr 1-2
Seminarium na najwyższym poziomie
Semestr 1-2
Seminarium kończące rok I rok - wstęp na II rok
Semestr 1-2
Egzamin końcowy
Galeria
Możliwości związane z karierą
W ciągu trzech lat studiów doktoranckich będziesz musiał zaangażować się w projekt badawczy w pełnym wymiarze godzin. Pobyt w renomowanym zagranicznym ośrodku badawczym przez co najmniej 3 miesiące jest obowiązkowy. Będzie to okazja do urozmaicenia swojego doświadczenia studyjnego poprzez prowadzenie badań w wysoce stymulujących i konkurencyjnych kontekstach, wymianę pomysłów z innymi badaczami, a tym samym nawiązywanie kontaktów z międzynarodowymi kolegami.