Przeczytaj oficjalny opis

Chemia i technologia środków spożywczych

Skrót: DKAP_CHTP

Poziom przedmiotu: doktorant

Wydział: Wydział Chemii

Rok akademicki: 2019/2020

Tytuł przyznany: Ph.D.

Kwalifikacja przyznana: Ph.D. w polu "Chemia i technologia środków spożywczych"

Poziom kwalifikacji: doktorant (3. cykl)

Szczegółowe wymagania dotyczące przyjęcia:

Magister inżynierii chemicznej, chemii żywności lub innych specjalizacji chemicznych zdobytych na wydziałach uniwersyteckich, ICT Praga lub uniwersytetach rolniczych.

Kluczowe efekty uczenia się:

Ph.D. badania i badania związane z badaniem koncentrują się na zdobywaniu i rozwijaniu wiedzy teoretycznej i umiejętności eksperymentalnych w zakresie chemii żywności i procesów inżynieryjnych w produkcji żywności, stosowanej chemii analitycznej i fizycznej, mikrobiologii, biochemii i biotechnologii molekularnej. Badanie jest zaprojektowane zgodnie z rozwojem nauki o żywności i technologii żywności oraz innych podstawowych i stosowanych specjalizacji.

Główną uwagę skupia się na wytwarzaniu, przetwarzaniu, przechowywaniu, kontroli jakości i bezpieczeństwie żywności. Ze względu na szybki rozwój technik biologii molekularnej, zwraca się odpowiednią uwagę na wykorzystanie tej dyscypliny w rozwoju nowych technologii żywnościowych. Wiedza naukowa koncentruje się na jakości i bezpieczeństwie żywności, produkcji żywności funkcjonalnej oraz rozwoju nowoczesnych molekularnych metod diagnostycznych.

Doświadczenie zawodowe:

Doświadczenie zawodowe nie jest częścią standardowego planu studiów.

Badanie stanu końcowego:

Państwowy egzamin doktorancki potwierdza głęboką wiedzę teoretyczną z zakresu pracy dyplomowej i przedmiotu badań, w tym metodologicznych podstaw pracy naukowej. Jego treść opiera się głównie na temacie programu doktoranckiego i indywidualnym planie studiów doktoranta.
Część doktoratu składa się z dyskusji na temat związku z tematem rozprawy przedstawionym przez doktoranta. . Ta dyskusja zawiera szczególnie krytyczną ocenę ustaleń z zakresu tematu pracy doktorskiej, oczekiwanych celów pracy dyplomowej oraz charakterystyki wybranych metod badawczych.

Przebieg studiów:

W trakcie programu doktoranckiego student zgodnie z indywidualnym planem egzaminu uczęszcza na wykłady, kursy, seminaria, bierze udział w stażach krajowych i zagranicznych, działaniach edukacyjnych wydziału szkoleniowego i pracuje nad jego rozprawą. W trakcie studiów doktorant zobowiązany jest do wzięcia udziału w konferencji naukowej zorganizowanej przez FCH BUT, w ramach której przedstawi prezentację w języku angielskim. Kilka razy w roku student uczestniczy w warsztatach zorganizowanych przez Radę Ekspertów odpowiedniego programu doktoranckiego, na co najmniej jednym międzynarodowym sympozjum naukowym w Czechach. za granicą i jest zobowiązany do opublikowania co najmniej jednego artykułu w międzynarodowym czasopiśmie z IF. Student staje się absolwentem studiów doktoranckich w odpowiedniej specjalizacji poprzez zdanie pozytywnego zdawania państwowego egzaminu doktorskiego i obronę rozprawy. Zarabia tytuł "Doktor", w skrócie "Doktorat"

Profile zawodowe absolwentów z przykładami:

Absolwenci studiów doktoranckich zdobędą wiedzę teoretyczną oraz praktyczne umiejętności i doświadczenie doświadczalne niezbędne do samodzielnego twórczego rozwiązywania problemów w szerokim i złożonym obszarze chemii żywności.

Program koncentruje się na chemicznej podstawie produkcji żywności i biotechnologii w odniesieniu do bezpieczeństwa i rozwoju zaawansowanych technologii oraz kontroli jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności.

Absolwenci znajdują zatrudnienie w badaniach uniwersyteckich i pozauniwersyteckich, R

Profil absolwent oferuje również zatrudnienie w instytucjach kontroli państwa i organizacji biznesowych. Profil absolwenta ma być porównywalny z podobnymi badaniami na uczelniach krajowych i zagranicznych oraz wymaganiami Europejskiej Przestrzeni Badawczej.

Wymagania ukończenia: egzamin końcowy, praca doktorska

Tryb studiów: pełny etat, połączone

Opiekun programu: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.

Program prowadzony przez:
Język angielski

Zobacz 13 więcej kursów w Brno University of Technology »

Ostatnia aktualizacja January 19, 2019
Ten kurs jest Na kampusie
Data początkowa
Sie 2019
Duration
4 lat
Zaoczne
W pełnym wymiarze godzin
Cena
2,000 EUR
na rok akademicki
Wg lokalizacji
Wg daty
Data początkowa
Sie 2019
Termin nadsyłania zgłoszeń

Sie 2019

Location
Termin nadsyłania zgłoszeń
Data końcowa